Μήνυμα Προέδρου

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,
Φίλες και φίλοι

Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια ενημέρωσης μέσα από την ιστοσελίδα μας. Σας καλωσορίζω και προσδοκώ να είναι το νέο μέσο επικοινωνίας και διαλόγου μαζί σας.

Για διάφορα θέματα, τα μέλη μας θα ενημερώνονται και με μηνύματα (sms). Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σύντομα για τους ισχύοντες αριθμούς των κινητών τηλεφώνων σας.

Σας ευχαριστώ,
Δημήτριος Τσούνης
τηλ. 6947325390
e-mail: dim.tsounis@yahoo.com

Υ.Γ. Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι απαραίτητα εκείνες του συνδέσμου μας.

Περιεχόμενα

Από το Blogger.

Αναγνώστες

Επισκέψεις

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014
Φεύγοντας από το σπίτι
  • Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
  • Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
  • Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
  • Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
  • Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
  • Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.
  • Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
  • Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
  • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.
  • Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.
Στο ταξίδι
  • Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
  • Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
  • Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
  • Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
  • Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
  • Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
  • Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.
Στη διαμονή
  • Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
  • Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.
Στην παραλία
  • Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).
Στη διασκέδαση
  • Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ
Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

ΠΗΓΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ  ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
 ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ -ΔΗΛΩΣΗ
 
Προς:
1)Εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδος,   κύριο Αντώνιο Σαμαρά.
2) Αξιότιμους κυρίους Βουλευτάς, του Β΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής των Ελλήνων.
Εξοχότατε  Πρωθυπουργέ, κύριοι Βουλευτές.
 
1.Ως γνωστόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ’ αριθμ. 2192-2196/2014 αποφάσεις  της  έκρινε  ως αντισυνταγματικό το Νόμο 4093/2012,  καθώς δέχθηκε ότι οι διατάξεις του, με τις οποίες μειώθηκαν οι αποδοχές των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και, μάλιστα, αναδρομικώς από 1-8-2012, αντίκεινται προς την απορρέουσα εμμέσως από τις διατάξεις των άρθρων 45, 23 παρ.2 και 29 παρ.9 του Συντάγματος αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των στρατιωτικών (Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας) καθώς και προς τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 4 παρ.5 και 25 παρ. 4.

2.Ειδικότερα:σύμφωνα με την ΣτΕ 2192/2014 Ολομέλεια: «……. Δεν εξετάσθηκε επίσης, (εν. από Κυβέρνηση-Νομοθέτη), αν οι αποδοχές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας παραμένουν, και μετά τις νέες μειώσεις, επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσης τους και ανάλογες της αποστολής τους…….... σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως, ο κοινός νομοθέτης δύναται να θεσπίσει μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών που συνεπάγονται σοβαρή οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού και, ιδίως, όσων λαμβάνουν μισθό ή σύνταξη από το δημόσιο ταμείο λόγω της άμεσης εφαρμογής και αποτελεσματικότητας των επιβαλλομένων σε βάρος τους μέτρων για τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος. Η δυνατότητα, όμως, αυτή δεν μπορεί να είναι απεριόριστη αλλά έχει ως όριο τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»
 2. Εν κατακλείδι με  τις ανωτέρω αποφάσεις κρίθηκε ως  παράνομη η νομοθέτηση των επίμαχων διατάξεων, με τις οποίες μειώθηκαν για πολλοστή φορά οι συντάξιμες αποδοχές μας, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της διαταραχθείσας   ισορροπίας  των ηθικών και κοινωνικών αξιών, όχι μόνο στο ατομικό επίπεδο το δικό μας,  αλλά και γενικότερα σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς υπήρξε κατάφωρη παραβίαση  των αρχών της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, γεγονός που απαιτεί άμεση επανόρθωση.
3.Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις υποσχέσεις, δεν είδαμε κάποια νομοθετική κίνηση εκ μέρους της Κυβέρνησης Σας,  ως είχατε νομική , ηθική αλλά και πολιτική υποχρέωση προς την κατεύθυνση άμεσης εφαρμογής των ανωτέρω αποφάσεων του ΣΤΕ και άρση των αδικιών και των δυσμενών διακρίσεων που υπέστημεν.
 
4.Εξ αντιθέτου επιχειρείτε, σε αντίθεση με το γράμμα αλλά και το πνεύμα των ανωτέρω αποφάσεων του ΣΤΕ και νέα μείωση στα ελάχιστα εισοδήματα μας, με τρόπο έμμεσο και ειδικότερα με την ενσωμάτωση του βιώσιμου Ταμείου Επικουρικής μας Ασφάλισης (ΤΕΑΠΑΣΑ) στο αμφιβόλου βιωσιμώτητος  ΕΤΕΑ, γεγονός που θα έχει εκτός των άλλων και νέα  απομείωση ή και εξαφάνιση της ήδη πενιχράς επικουρικής μας σύνταξης.
 
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι βουλευτές:
 
 Επειδή με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχετε οδηγήσει τα χαμηλά οικονομικώς  στρώματα του Ελληνικού  λαού  και όλους εμάς στην πλήρη εξαθλίωση, την φτώχεια και την απελπισία.
 
Επειδή πολλοί εξ ημών έχουν υπαχθεί ήδη στο  νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να γλυτώσουν τα φτωχικά τους αλλά και για να διαφύγουν την πείνα και  το βιολογικό θάνατο, που θα συνέβαινε με τα βεβαιότητας για τους ίδιους  και τα παιδιά τους,  αν συνέχιζαν να πληρώνουν τους τραπεζίτες.
 
Σας καλούμε για ύστατη φορά να σταματήσετε επιτέλους να μειώνετε έτι περαιτέρω  τα ελάχιστα πλέον εισοδήματα εκείνων των ανθρώπων που στερήθηκαν βασικά ατομικά δικαιώματα για δεκαετίες, σε σύγκριση με όλους τους άλλους Έλληνες αλλά και που υπερασπίστηκαν την ασφάλεια και την τάξη του πολίτη, με κίνδυνο της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας,  μαχόμενοι καθημερινά  το κοινό και το οργανωμένο έγκλημα, τα τελευταία χρόνια.
 
Ύστερα από τα ανωτέρω με την παρούσα, κύριε Πρωθυπουργέ  , σας θέτουμε πλέον ενώπιον των ευθυνών σας, τόσον εσάς αλλά  και όλους τους βουλευτές του Β΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής, το οποίο καλείτε να ψηφίσει στις 08-08-2014, την ενσωμάτωση του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ.
 
Οι ευθύνες σας εκτός από γενικές-πολιτικές είναι πλέον και ατομικές ποινικές, παράβαση καθήκοντος 259, αλλά και αστικές, άρθρο 105 Εις ΝΑΚ, καθώς εκ προθέσεως και εν γνώσει σας πλέον όχι μόνον δεν εφαρμόζετε τις προρρηθείσες αποφάσεις του ΣΤΕ αλλά συνεχίζετε να περιφρονείτε τον στυλοβάτη των Δημοκρατικών Θεσμών, την Δικαιοσύνη, που έθεσε όριο, με τις ανωτέρω αποφάσεις του ΣΤΕ σε κάθε νέα νομοθέτηση, ως η επιχειρούμενη ενσωμάτωση του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ που θα κατατείνει άμεσα ή έμμεσα σε νέα μείωση των ήδη πενιχρών συντάξιμων αποδοχών μας, τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.



Αθήνα, 28/07/2014
    Μ Ε    ΤΙΜΗ
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας                         ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος
ΠΗΓΗ
Σάββατο 26 Ιουλίου 2014
ΘΕΜΑ: « Υπαγωγή του ΤΕΑΠΑΣΑ στο Υπουργείο Εργασίας»

  Το Υπουργείο Εργασίας, εντελώς αιφνιδιαστικά και  χωρίς καν να προηγηθεί  διάλογος, εισάγει  προς ψήφιση  στη Βουλή των Ελλήνων, μία «καταστροφική» τροπολογία με την οποία επιχειρείται να μπει οριστικό τέλος  στα ασφαλιστικά μας Ταμεία.

  Ειδικότερα, με ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπονται:

  α. Η υπαγωγή του ΤΕΑΠΑΣΑ  από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο Εργασίας,

  β. Η ένταξη από 1/1/2015 των τομέων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλειας του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης)

  γ. Η εφαρμογή από 1/1/2015 των διατάξεων του Ν. 4242/2014 στους Τομείς του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ (νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ, που σημαίνει αυτόματη μείωσή του κατά 40% έως 50%)

  δ. Η κατάργηση από 1/1/2015 των κοινωνικών πόρων, μεταξύ αυτών και των διατάξεων που ψηφίστηκαν προ μηνών από την παρούσα κυβέρνηση.

    Είναι γνωστό ότι  με το Ν. 4142/2013 λόγω ειδικών συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και ανεγνώρισε πρόσφατα με τις αποφάσεις του το Σ τ Ε  και κατ' αναλογική εφαρμογή με τα ισχύοντα για  τα  ταμεία  των Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρήθηκε επιβεβλημένη και μεταφέρθηκε η υπαγωγή του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από το Υπουργείο Εργασίας στην εποπτεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. 

    Τι άλλαξε μέσα  σε ένα χρόνο περίπου και αλλάζει το καθεστώς υπαγωγής του ΤΕΑΠΑΣΑ; Πότε η Κυβέρνηση έπραξε το σωστό; Τότε ή τώρα;

    Είναι γεγονός ότι χάρη στη χρηστή διαχείριση  διαχρονικά και παρά την τεράστια ζημιά που υπέστη το ΤΕΑΠΑΣΑ από την  «αλόγιστη» εφαρμογή του PSI,  και με τα μέτρα που ελήφθησαν από το χρόνο υπαγωγής στο Υπουργείο μας και εντεύθεν, εκ μέρους της Διοίκησης του Ταμείου (μειώσεις εφάπαξ, αύξηση εισφορών ασφαλισμένων κλπ) διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του σε βάθος ετών και η δημιουργία πλεονασματικών χρήσεων.

    Με την επιχειρούμενη τροπολογία, είναι πλέον ή βέβαιο ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ χάνει τη διοικητική του αυτοτέλεια και στερείται της δυνατότητας  του, να υπολογίζει, αυτοδυνάμως, σε ένα καλύτερο μέλλον.

    Ένα υγιές Ταμείο θα υποχρεωθεί να συνυπάρξει σε ένα ανομοιογενές μίγμα ελλειμματικών και μη Ταμείων, που θα επιφέρει αυτόματα μία βίαιη «προσαρμογή» προς τα κάτω, αφού  θα απολεσθεί κάθε δυνατότητα βιωσιμότητας και εξυγίανσης.

    Οι εισφορές και οι θυσίες των αστυνομικών στην ενέργεια  και αποστρατεία, θα έχουν συνεχώς μειούμενο αντίκρισμα.

    Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι αστυνομικοί και αναγνωρίζει το Σύνταγμα και οι σχετικοί οργανικοί νόμοι, παύουν να έχουν οποιαδήποτε αξία για όσους υποστηρίζουν την «επίμαχη» τροπολογία.

    Η δημιουργία Ασφαλιστικού πυλώνα για τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων   Ασφαλείας, που είναι ο στρατηγικός μας στόχος, αυτόματα ακυρώνεται.

    Ο επιχειρούμενος έντεχνα «καλλωπισμός» με την εξαίρεση από την υπαγωγή στο Υπουργείο Εργασίας του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ, σε τίποτα δεν αλλάζει την «προδιαγεγραμμένη» πορεία σε δρόμο, χωρίς επιστροφή.

Η διάκριση που δημιουργεί η τροπολογία μεταξύ Αστυνομικών-Πυροσβεστών και στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Λιμενικού Σώματος, καθώς για τις δύο τελευταίες κατηγορίες θα ισχύουν διαφορετικές διατάξεις για τα αντίστοιχα ταμεία τους, είναι η πλέον «εύγλωττη» απάντηση για το «ανοσιούργημα» που επιχειρείται να γίνει εις βάρος ενός σκληρά δοκιμαζόμενου Κλάδου, του Κλάδου των Σωμάτων Ασφαλείας.

   Δεν υπάρχει  στέλεχος  στην ενέργεια ή αποστρατεία των Σωμάτων Ασφαλείας, που να μη θεωρεί  τη ρύθμιση αυτή ως την πλέον  καταστροφική και άδικη.

Η αντίθεση είναι καθολική και η αγανάκτηση  δεν έχει όρια, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι  δεν υπάρχει «αύριο» για τα Ταμεία μας. Το τέλος είναι οριστικό.

Σε μια συγκυρία όπου οι πολιτικές των «μνημονίων» με νομοθετικές πράξεις, συνθλίβουν και το σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι καιρός να υπάρξει αντίσταση. Και αν νομοθετικά επιτευχθεί ό στόχος, υπάρχει ηθικό δικαίωμα να απεμπολιθούν τα νόμιμα συμφέροντα ενός ολόκληρου Κλάδου;

 Καλούμε τους αρμόδιους Υ π ο υ ρ γ ο ύ ς  Δημόσιας Τάξης και Προστ. του Πολίτη, τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Οικονομικών, να αποτρέψουν  την αποδοχή αυτής της τροπολογίας, γιατί οι αρνητικές προεκτάσεις θα είναι ανυπολόγιστες. Γιατί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη βλάβη νόμιμων συμφερόντων  ενός ολόκληρου Κλάδου, που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν πρέπει να συνδέσουν   την παρουσία σας με μια τέτοιου μεγέθους αρνητική «παρακαταθήκη». Γιατί κανείς ακόμα δεν ξεχάσει από το προσωπικό της Αστυνομίας την επίμαχη διάταξη του άρθρου 27 του Ν. 1911/1990 (τροπολογία ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ) με την οποία επιχειρήθηκε ο διαχωρισμός του ΜΤΣ, καίτοι η διάταξη αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Συνάδελφοι,

  Εφόσον δεν εισακουσθεί η καθολική μας εκπεφρασμένη έκκληση προς την Κυβέρνηση για την πλήρη  απόσυρση των επίμαχων ρυθμίσεων, θεωρούμε αυτονόητη τη δική σας συντριπτική απάντηση – ανταπόκριση στο αγωνιστικό προσκλητήριο που αυτοδικαίως οφείλουμε να απευθύνουμε σε κάθε μέλος της μεγάλης αστυνομικής οικογένειας, πού έδωσε και δίνει τα πάντα για την προστασία της έννομης τάξης και του κράτους δικαίου, χωρίς ουδέποτε να αναγνωρίζεται αυτή η προσφορά του από την πολιτεία. Γιατί η βλάβη που επιχειρείται εις βάρος των νόμιμων συμφερόντων μας είναι μη αναστρέψιμη. Γιατί το μέγεθος της αδικίας έχει υπερβεί κάθε όριο. Γιατί το οφείλουμε στη ιστορία μας και στην ευθύνη μας απέναντι στις νεότερες γενιές.
(πηγή: http://www.poaasa.gr/epeigousa-anakoinosi-gia-to-teapasa )
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014
  Φόρο τιμής στους τέσσερις συναδέλφους του Πυροσβεστικού Σώματος που έχασαν τη ζωή τους στις 22-7-1998 στην καταστροφική πυρκαγιά του Καρέα, απότισαν σήμερα το πρωί τα προεδρεία των Ομοσπονδιών μας, καταθέτοντας στεφάνια στο Μνημείο που έχει ανεγερθεί στο σημείο που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και συνεισφοράς στον αγώνα μας για ουσιαστική θωράκιση όλων των ενστόλων, έναντι των διαρκώς αυξανόμενων επαγγελματικών κινδύνων και της υποβάθμισης της ζωής τους.
  Ακολούθησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία εκφράστηκε με τον πλέον σαφή τρόπο η έντονη δυσαρέσκειά μας για την τακτική του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης αφενός να συνεχίζει την πολιτική των περικοπών των προϋπολογισμών λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας, αφετέρου δε να μην συμμορφώνεται ρητά και κατηγορηματικά στο διατακτικό των αποφάσεων – ορόσημο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσον αφορά τις πρόσθετες περικοπές του τρίτου μνημονίου.
  Εκ μέρους των Ομοσπονδιών τονίστηκε για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα αναθεώρησης της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής ώστε να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ΣτΕ, τονίστηκε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί παρανομούν όσο δεν συμμορφώνονται, οφείλουν δε να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες θα αναζητηθούν εφόσον συνεχιστεί η παρελκυστική αντιμετώπιση του όλου θέματος.
  Υπενθυμίζεται ότι έχει παρέλθει ένας μήνας από την ημέρα επίδοσης των αποφάσεων του ΣτΕ κι ενώ κατά την πρώτη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ υπήρξε ρητή δέσμευση ότι σε μια εβδομάδα θα ενημερωνόμασταν για το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, εντούτοις, δεν υπήρξε καμία πρόοδος με αποτέλεσμα να προβούν σήμερα τα προεδρεία σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας άμεση συνάντηση αυτή τη φορά με τον Υπουργό Οικονομικών, είτε να μας γνωστοποιηθεί ημερομηνία συνάντησης. Από το Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ καθορίστηκε τελικά η συνάντηση να γίνει την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 και ώρα 11.00 π.μ.
  Από την πλευρά μας διευκρινίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση, υπεκφυγή ή παραπομπή των αναμενόμενων κυβερνητικών αποφάσεων, στο μέλλον, συνιστά για τους ενστόλους εμπαιγμό και ως τέτοια ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο.
  Καλούμε τις Ηγεσίες των τριών Σωμάτων, φυσικές και πολιτικές, να πάρουν ξεκάθαρη θέση, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αυθωρεί και παραχρήμα, διαφυλάττοντας τους συναδέλφους από οποιαδήποτε περαιτέρω νομική ενέργεια, που θα αποφασισθεί, ανάλογα με την έκβαση της συνάντησης με τον κ. Υπουργό.
  Καλούμε, τέλος, τον Πρωθυπουργό της Χώρας σε αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των ενστόλων, να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται το έργο και το λειτούργημα που επιτελούν, δίνοντας εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να μην εφαρμόζουν αλα καρτ τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά να φέρουν άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση σχετική νομοθετική ρύθμιση για την ανακούφισή τους, όπως αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα η Ελληνική Δικαιοσύνη.
 
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014
 - Ενημερώνουμε τα μέλη μας, ότι θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα αίτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, οδός Ακαδημίας 68, Τ.Κ. 10678 Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει άρση της παραγραφής η οποία ξεκινά την 1-8-2014 (ασφαλέστερη εκδοχή), για τη διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών από το έτος 2012 έως σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε πρόσφατα.

 - Η αίτηση αφού συμπληρωθεί πρέπει να θεωρηθεί, για το γνήσιο της υπογραφής του/της αιτούντα/σης και να αποσταλεί με courier ή συστημένη επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

 - Για να λάβουμε αριθμό πρωτοκόλλου πριν την 1-8-2014 μπορούμε να κάνουμε τα εξής:
α. Να στείλουμε την αίτηση με courier με την υποχρέωση παραλαβής πρωτοκόλλου.
β. Να στείλουμε την αίτηση με το ταχυδρομείο και μετά από μερικές μέρες να τηλεφωνήσουμε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο τηλέφωνο 213-2121703 (τμήμα πρωτοκόλλου και παραλαβής δικογράφων) για να μας δοθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου.

 - Μαζί με την απόδειξη να κρατήσουμε και φωτοαντίγραφο της αίτησής μας.
Υποδείγματα αιτήσεων – ενημερωτικού σημειώματος θα βρείτε στα γραφεία του Συνδέσμου μας.

 - Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή τον πρόεδρο κ. Δημήτριο ΤΣΟΥΝΗ στο τηλέφωνο 6947325390.
 



 
Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014
Την 28 και 29 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 15ο Π.Σ. της Ομοσπονδίας. Η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου με παρούσα την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Πρόεδροι της ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ, εκπρόσωποι των ενώσεων Αποστράτων Αξ/κών των Ε.Δ. και εκπρόσωποι των Συνδέσμων και ενώσεων Αποστράτων από όλη τη χώρα.
Τον Σύνδεσμο Αγρινίου εκπροσώπησαν τα εκλεγμένα για το σκοπό αυτό μέλη κ. Παύλος ΚΑΡΙΝΟΣ και κ. Δημήτριος ΚΟΛΟΚΩΤΣΙΟΣ.
Στις εργασίας του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκαν την επόμενη ημέρα στο αμφιθέατρο της Γ.Α.Δ.Α. παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτριος ΤΣΟΥΝΗΣ.
                           Μέλη του Συνδέσμου κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.

Ο εκπρόσωπός μας κ. Παύλος ΚΑΡΙΝΟΣ κατά την ομιλία του εξέφρασε τις απόψεις του συνδέσμου σχετικά με τις δράσεις μας για την εφαρμογή της απόφασης του Σ.τ.Ε. για την επαναφορά των μισθών και συντάξεως στα προ του έτους 2012 επίπεδα.
Τόνισε την ανάγκη για την ενιαία κράτηση των εισφορών των μελών των Συνδέσμων και ενώσεων μέσω του ΤΕΑΠΑΣΑ από το χορηγούμενο μέρισμα των επικουρικών ταμείων και εξέφρασε τις ανησυχίες για την πορεία του Μ.Τ.Σ.
Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει η Ομοσπονδία μας να αναπτύξει τις δράσεις εκείνες που θα επιλύσουν τα προβλήματα που απασχολούν τους αποστράτους Αστυνομικούς. Ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Θεόφιλο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ για τις υπηρεσίες που προσέφερε και του ευχήθηκε υγεία.
Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής
Στη συνέχεια ακολούθησαν αρχαιρεσίες και εκλέχθηκαν για τριετή θητεία οι:
Πρόεδρος ο κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος 79 και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι ακόλουθοι:
1. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Γρηγόριος  70
2. ΣΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ Ιωάννης 66
3. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Σπυρίδων 58
4. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη 57
5. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Χρυσόστομος 53
6. ΤΣΙΒΙΚΗΣ Ηλίας 52
7. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας 51
8. ΠΑΛΙΑΚΑΣΗΣ  Βασίλειος  42 
9. ΛΑΒΔΗΣ   Δημήτριος 42
10. ΔΙΒΑΝΗΣ Βασίλειος  42
11. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσέας 35
12.  ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος 35
13. ΧΑΝΖΑΡΑΣ   Νικόλαος 33
14.  ΔΟΥΜΕΝΤΖΙΑΝΟΣ Γρηγόριος 29
Για την Εξελεγκτική Επιτροπή :
1. ΝΤΟΥΦΑΣ Χρήστος 47
2. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ Γεώργιος 45
3. ΟΥΡΑΝΟΣ Νικόλαος 38
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος κ. Ευάγγελος ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας συγχαίρει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Ευάγγελο ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟ, τα μελή του Διοικητικού Συμβουλίου και εύχεται καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν.
Θα ξεκινήσω με μια αναγκαία επανάληψη μιας παρατήρησης. Κόψτε άπαντες το «ένστολοι». Ενστολοι είναι κι οι σεκιουριτάδες ή ο θυρωρός της «Μεγάλης Βρετανίας». Αξιοι άνθρωποι και τίμιοι εργαζόμενοι, αλλά δεν είναι αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί. Αυτός που είναι ταγμένος, αν χρειαστεί, να πεθάνει κι ενίοτε πεθαίνει, αξίζει κάτι παραπάνω από το τσουβάλιασμα της λέξης «ένστολος». Ξοδέψτε λίγο παραπάνω οξυγόνο, ώστε με σεβασμό και τιμή να αναφέρεστε πάντοτε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτοί είναι ο σκληρός πυρήνας του κράτους και στο κέντρο αυτού του πυρήνα, θεμέλιο της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειάς μας, θεματοφύλακας της ελευθερίας του όλου έθνους, από τη Χειμάρρα έως τα ελεύθερα χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τους υποσχεθήκαμε προεκλογικά ότι δεν θα τους πειράξουμε και τους κάναμε διπλή, περιποιημένη μείωση αποδοχών. Είχαν δε προηγηθεί κάτι προσβολές περί «αυτιστικών» κ.λπ. Είναι από τις εξυπνάδες που αμολάνε συνήθως οι «Γιωτάδες», που συχνά πυκνά καβαλικεύουν την εξουσία και την καμπούρα του λαού, γιατί περάσαμε από το 1974 στο αντίθετο άκρο και κανείς δεν θα τους πετάξει το πηλήκιο στα μούτρα.

Είναι βολικό γομάρι τα στελέχη. Πειθαρχημένοι, δεν απεργούν, δεν καταλαμβάνουν το υπουργείο ή τις μονάδες τους, δεν κλείνουν την Πανεπιστημίου και δεν ουρλιάζουν συνθήματα με ντουντούκες. Κάθονται προσοχή ακόμη και μπροστά στους υβριστές τους, όταν έχουν θεσμική θέση. Και με δυο καπάκια πίτουρα να πληρωνόντουσαν, την κρίσιμη ώρα, από φιλότιμο και περηφάνια θα την κάνουν τη δουλειά στην αναχαίτιση, θα ξαγρυπνούν στην προκάλυψη, στα readiness και στις γέφυρες, θα τη φάνε τη σφαίρα, θα εξακολουθήσουν να περιπολούν με βουνό τα κύματα, να πηδάνε νύχτα από αεροπλάνα κι ελικόπτερα, να συντηρούν με κόπους, θυσίες και πατέντες το υλικό, να ματώνουν στην εκπαίδευση, να σκοτώνονται υπερασπιζόμενοι τον εναέριο χώρο μας και τα χωρικά μας ύδατα, τη γη των Ελλήνων και τους Ελληνες.

Είμαι ένας από αυτούς. Ανήκω στο Σώμα των Αξιωματικών, ως ταπεινός έφεδρος υπολοχαγός. Εχω μοιραστεί για 23 μήνες τις ευθύνες τους και τον τρόπο της «νομαδικής» ζωής τους. Εχω κουβαλήσει στα χέρια τον οικογενειάρχη λοχαγό μου με συντριπτικό κάταγμα σπονδύλου ύστερα από άλμα στην Πάχη. Κι όπως ωραία μας έλεγε ένας εξαίρετος αξιωματικός, τότε υπολοχαγός στην ηρωική ΣΕΑΠ και νυν διοικητής της, ο ταξίαρχος Μπουζάκης Γεώργιος, οι έφεδροι αξιωματικοί είμαστε ο σύνδεσμος των μόνιμων στελεχών με την κοινωνία. Είναι, λοιπόν, τώρα πάλι ώρα εμείς που μοιραστήκαμε τις ευθύνες τους κι είμαστε μέσα στην κοινωνία να συνηγορήσουμε υπέρ τους. Να χτυπήσουμε το χέρι μας στο τραπέζι. Ενα πράγμαείμαστε στην εκπαίδευση κι ακόμη περισσότερο στον πόλεμο. Στα κοιμητήρια των πεσόντων δίπλα δίπλα.

Λοιπόν, τα στελέχη δεν είναι το γομάρι του έθνους που υπομένει σιωπηλά τα πάντα. Εχουν πειθαρχία αλλά κι αντοχές. Ακόμη κι αυτοί που στα 18 τους διάλεξαν να φορέσουν το «ράσο» της στολής κι έχουν αποδεδειγμένα ψυχικές και σωματικές αντοχές πέρα από τα όρια των πολλών, έχουν όμως κι αυτοί όρια.
Είμαι κατά του συνδικαλισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Κάθετα. Ομως αυτή η αντίθεσή μου έχει μια προϋπόθεση. Το κράτος να φροντίζει τα στελέχη του και τα μέσα που τους διαθέτει για την αποστολή, ως κόρη οφθαλμού. Να μη χρειάζεται να συνδικαλιστούν. Οταν, όμως, αντιμετωπίζεις τους προκινδυνεύοντές σου ως αποπαίδια, όταν η λογική είναι «σκάσε και κολύμπα» ή «τι θα κάνεις, θα κάτσεις κλαρίνο και θα πεις κι ένα τραγούδι» ενώ η αξιοπρέπειά σου θα είναι καταγής, τότε η ανάγκη γεννά τη δράση. Και θυμίζω κάτι μπανάλ, αλλά εξόχως πρακτικό, για όσους δεν χαμπαριάζουν περί αξιοπρέπειας, σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και λοιπών ακατανόητων στην κολωνακιώτικη ελίτ. Τα στελέχη δεν απεργούν, δεν οχλαγωγούν στους δρόμους, αλλά ψηφίζουν. Εχετε πάρει ήδη μια γεύση, σοφολογιότατοι «επιτελικοί» της παράταξης, από τη σιωπηρή οργή τους.

Πάντως η ομάδα των στελεχών που ανέλαβε την πρωτοβουλία, συλλέγοντας, μαθαίνω, με έρανο τα 12.500 ευρώ που χρειάστηκαν για τον νικηφόρο δικαστικό αγώνα, προσέφερε καλή υπηρεσία στους συναδέλφους της αλλά και στην πατρίδα.

Η δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας δεν είναι ένα «πρόβλημα». Η συμμόρφωση με αυτή είναι η λύση. Καμία τρόικα δεν μπορεί να απαιτήσει να παραβιάσουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων μας.

Η πολιτική ηγεσία τούς αδίκησε κατάφωρα κι οφείλει να επανορθώσει. Κι επειδή η όποια τρόικα θα γκρινιάξει, απλά θα της δείξουμε την απόφαση. Εχουν νόμους και δικαστήρια και στα τευτονικά, γαλατικά και γιάνκικα χωριά τους. Ξέρουν.

Θα πουν, βέβαια, οι ιθύνοντες και τα καθεστωτικά montblanc των υπουργείων και των αντηχείων τους, «μα πού θα βρούμε τα λεφτά»; Ξαναλέω, αρχίστε απολύοντας τους γιους, τις κόρες, τους γαμπρούς, τις νύφες, τα ανίψια, τις γκόμενες και τους λοιπούς συγγενείς σας από τη Βουλή και τα υπουργεία, μετά περιορίστε τους υπαλλήλους της Βουλής στους μισούς της Βουλής της Γερμανίας, που έχει οκταπλάσιο πληθυσμό, κόψτε κάνα χιλιάρικο από τον μισθό των πατέρων του έθνους και άμα δεν φτάσουν, φίλτατοι, θα δούμε για τα υπόλοιπα...

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
Πηγή
Άρθρο του Ταξιάρχου ε.α. ΕΛ.ΑΣ  ΚΑΛΙΜΑΝΗ Κων/νου, μέλους του Συνδέσμου μας:
 
- Κυβέρνηση Τρικούπη στην Ελλάδα του 1885 και οι συνεχείς  απόπειρες αναδάσωσης του Λυκαβηττού σκόνταφταν στην αμέλεια που επιδείκνυαν για την προστασία των φυτών οι περιπατητές και στην αδηφάγο διεκδικητική  βουλιμία των αγρίων κτηνοτρόφων της περιοχής, όπως ο  Γεραμάνης που θεωρούσε λιβάδι του την περιοχή και κάθε φορά εκδήλωνε τη διεκδίκησή του αυτή με βία και αγριότητα, ξεριζώνοντας τα νιόφυτρα που του χαλούσαν τα βοσκοτόπια.
- Δεν ήταν τυχαία λοιπόν η επιλογή του Καλπούζου για τη φύλαξη του Λυκαβηττού. Ήταν άνθρωπος τραχύς, σκληρός, με μάτια γερακίσια, ασπούδαστος και χωρίς τρόπους.΄Ομως άφοβος, άτεγκτος, πιστός στο καθήκον που του ανατίθετο, μπρος στην επιτέλεση του οποίου, δεν υπολόγιζε τίποτε και κανέναν.
-΄Ενα πρωινό μιας Κυριακής του Γενάρη, ανέβηκε στο Λυκαβηττό για να τον περπατήσει ο Άγγλος Πρεσβευτής στην Ελλάδα, Αρθούρος Νίκολσον με τη σύζυγό του. Στα Πευκάκια βρήκε τον Καλπούζο να φυλά τη φυτεμένη έκταση και ο οποίος του απαγόρεψε, ως όφειλε, την είσοδο στο χώρο. Ο πρεσβευτής, παρόλα ταύτα, με την υπεροψία του διπλωμάτη της Mεγάλης Αγγλικής Aυτοκρατορίας (!), απαίτησε να διαβεί.
-Κάτι στη συνεννόηση, Τις εί και σπίκς ίνγλις, μεταξύ τους, κάτι η επιμονή του διπλωμάτη να περάσει βίαια το σκόπελο της Νομιμότητας, αγρίεψαν τα πράγματα και ο ΄Αγγλος αφού πρώτα  βρέθηκε ανάσκελα να βλέπει πρωί - πρωί τα αστέρια, μετά έγίνε Λούης, προκειμένου να γλυτώσει από τον Καλπούζο, που έγινε φωτιά κι ανεμοζάλη και τον καταδίωκε φωνάζοντας: Άγγλοι άποικοι, προσβάλλετε, τους Νόμους, το Σύνταγμα κι αυτήν τη Βασιλείαν: Νομίζετε πώς βρίσκεσθε, μωρέ, εις την Αγγλίαν;
- Οι εξελίξεις που ακολούθησαν το συμβάν ήταν ραγδαίες. Ο μανιασμένος και εξευτελισμένος Πρεσβευτής, δεν ησύχασε και, πέρα από την έγγραφη έκφραση συγγνώμης, που υπήρξε από τον πρωθυπουργό Τρικούπη και τον Βασιλιά, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία του Καλπούζου, που του επιβλήθηκε, δυο μήνες φυλακή στις στρατιωτικές φυλακές της Ακροναυπλίας, χωρίς δίκη!.. κι αποπομπή του από το σώμα της Χωροφυλακής, απαίτησε «κάτι παραπάνω»: Ζήτησε αποζημίωση σημαίας.
-Την 7-1-1885, απόσπασμα 70 χωροφυλάκων παρατάχθηκε με την επίσημη στολή του Σώματος στην πλατεία Συντάγματος, και ενώπιον του διοικητού της μοίρας Στεφάνου και του προξένου της Αγγλίας Μέρλιν, διαβάστηκε το διάταγμα αποπομπής του Καλπούζου και τιμήθηκε διά των όπλων η αγγλική σημαία, με παράλληλη υποστολή της Ελληνικής……
-΄Όταν ένα γεγονός διαχρονικά επαναλαμβάνεται, όπως αυτό της διαπόμπευσης και της περιφρόνησης του λαού μας και των συμβόλων του, γίνεται πράξη κοινή, παύει να ξενίζει και να προκαλεί αισθήματα αντίδρασης και αντίστασης. Μεταβάλλεται σταδιακά σε πόνο, λύπη και τέλος ανοχή για το κακό που συντελείται, συμβάλλοντας στο Μιθριδατισμό του ΄Ελληνα, ο οποίος εθισμένος πλέον στο δηλητήριο της υποτέλειας, παύει να νοιώθει και αποδέχεται  την ανώφελη ζωή του.
-Υπάρχουν γεγονότα που δείχνουν δρόμους. Που σε πεισμώνουν, ακριβώς γιατί δυσανασχετείς ή θυμώνεις. Παίρνεις δύναμη από το νόημά τους κι εννοείς την πράξη δική σου. Θέλεις να διώξεις, όπως ο Καλπούζος, όσους επιβουλεύονται το μέλλον των παιδιών σου. Να σώσεις τα νιόφυτρα, την ΕΛΠΙΔΑ , από τους βάρβαρους.  Είτε λέγονται τρόικες, Δ.Ν.Τ, Ευρωτραπεζίτες, ή ντόπιοι πολιτικάντηδες. Να προστατέψεις τα ιερά και τα όσια, χωρίς να εξετάζεις και να ερμηνεύεις. Χωρίς να συμβιβάζεσαι. Να γίνεσαι Επαναστάτης. ΄Αναρχος…
-Πάντα, υπήρχαν και υπάρχουν  Καλπούζοι που φυλάνε Θερμοπύλες, είτε αυτοί είναι ανιδιοτελείς και αδέκαστοι στην υπηρεσία του πολίτη υπάλληλοι, είτε στελέχη στην υπηρεσιακή ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης και πάντα υπήρχαν  και υπάρχουν ανίκανοι και ανάξιοι πολιτικοί, εντολοδόχοι και εγκάθετοι ξένων συμφερόντων που με χαρακτηριστική δουλοπρέπεια τους παρακάμπτουν, τους λοιδορούν, τους αποκεφαλίζουν. Φύτρα κακή, με τα γιόματα ονόματα και τα αδειανά κεφάλια, όπως λέει και ο Παλαμάς.
-O΄Ελληνας πολίτης, κάτω από τις σημερινές συνθήκες εθνικής και πολιτικής υποτέλειας, έχει ένα και μόνο ΧΡΕΟΣ. Να στέκει άγρυπνος ακρίτας της δημιουργίας του. Κέρβερος και γιγάντιος στην Πύλη, για να μην η Χώρα καταληφθεί από τους εντός, ή εκτός των συνόρων βαρβάρους και τα νιόφυτρα και νιόβλαστά της ποδοπατηθούν.
-Σε μια τέτοια αποστολή, ο συνειδητοποιημένος πολίτης, φυλάει τα θέμελα και  στήνει κάθε φορά τα σύνορα του προορισμού του. Δημιουργεί, έχοντας τις αξίες ως οδηγό, έχοντας ρίζα δυνατή. Προχωρά, χωρίς να χάνει τα κέντρα αναφοράς του, επαναπροσδιοριζόμενος κάθε φορά στις αλλαγές. Τούτο είναι δυνατό μέσα από τη δημιουργική πράξη και τη μνήμη -τη συλλογική μνήμη, με την οποία διδάσκεται και κραταιώνεται το παρόν, και προσδιορίζεται το μέλλον.
 
Πηγή

Αναζήτηση

Παλαιότερα Άρθρα