Μήνυμα Προέδρου

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,
Φίλες και φίλοι

Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια ενημέρωσης μέσα από την ιστοσελίδα μας. Σας καλωσορίζω και προσδοκώ να είναι το νέο μέσο επικοινωνίας και διαλόγου μαζί σας.

Για διάφορα θέματα, τα μέλη μας θα ενημερώνονται και με μηνύματα (sms). Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σύντομα για τους ισχύοντες αριθμούς των κινητών τηλεφώνων σας.

Σας ευχαριστώ,
Δημήτριος Τσούνης
τηλ. 6947325390
e-mail: dim.tsounis@yahoo.com

Υ.Γ. Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι απαραίτητα εκείνες του συνδέσμου μας.

Περιεχόμενα

Από το Blogger.

Αναγνώστες

Επισκέψεις

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

                            

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εύχονται :

Το Άγιο Φως της Ανάστασης να γεμίσει τις καρδιές μας, να φέρει αληθινή αγάπη και να ξαναζωντανέψει την ελπίδα σε όλους μας.

                                             Καλό Πάσχα - Χρόνια πολλά  


       Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,
Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016 εορτάζει η Προστάτιδα του συλλόγου μας Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς. Για το σκοπό αυτό στο παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Αγρινίου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας.
      Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ, απεδέχθη την πρόσκλησή μας και θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία.
      Μετά τη Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στην παρακείμενη καφετέρια Σοφρώνη.
                                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο
   
                        Ο Πρόεδρος
  
                   Δημήτριος Τσούνης
                      
                            
Ο Γεν. Γραμματέας
  
                              Κων/νος Μέρδης



Παρουσία της  Π.Ο.Α.Σ.Α. στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

Παρουσία της ΠΟΑΣΑ στη Βουλή  την 26-4-16 στη συζήτηση του Ν/Σ «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων».H Κυβέρνηση κατέθεσε το ανωτέρω νομοσχέδιο στη Βουλή και την 26-4-16 κάλεσε τους Κοινωνικούς φορείς  για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Η Ομοσπονδία μας θεωρεί ότι το εν λόγω  νομοσχέδιο δεν αποτελεί ουσιαστική μεταρρύθμιση για επίλυση του ασφαλιστικού συστήματος γιατί δεν υπακούει σε αρχές και κανόνες, όπως είναι η αρχή της ισότητας, της αναλογικότητας, της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της αλληλεγγύης των γενεών, ενώ παράλληλα η συσσωρευμένη ύφεση, η ανεργία, το psi, η απουσία σχεδίου αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων, η ανεπάρκεια στιβαρού μηχανισμού είσπραξης των εισφορών, οι «ετερόκλητες» ενοποιήσεις Ταμείων, η γνωμοδότηση του ελεγκτικού συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου κλπ., αποτελούν σοβαρούς ανασταλτικούς παράγοντες στην επιτυχία του εγχειρήματος. Με το παρόν νομοσχέδιο γίνονται «σαρωτικές» ενοποιήσεις Ταμείων, ισοπεδώνονται και «κατεδαφίζονται» και τα τελευταία «οχυρά» σε κεκτημένα δικαιώματα και η σύνταξη πλέον λαμβάνει επιδοματική μορφή.
Επί μέρους ρυθμίσεις του Ν/Σ, που δημιουργούν ειδικότερα προβλήματα στον Κλάδο μας είναι κυρίως αυτές που αφορούν την υπαγωγή μας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, άρθρο 3),  η αποσύνδεση ως προς  την αναπροσαρμογή των συντάξεων των αποστράτων, από το ύψος των αντιστοίχων μισθολογικών αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών (καταργούνται οι στρατιωτικές συντάξεις, άρθρο 14), η απουσία πρόβλεψης συμμετοχής εκπροσώπων  των αποστράτων των Σ.Α. και των εν    ενεργεία, στο Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας (Ε.ΣΥ.ΚΑ.), που συστήνεται  ως συμβουλευτικό όργανο των Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη χάραξη των εθνικών πολιτικών, η καθιέρωση πολλών ταχυτήτων συνταξιούχων, οι ιδιαίτερα δυσμενείς διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξεις  αναπηρίας (άρθρο 11),  η απώλεια της αυτοτέλειας του ΤΕΑΠΑΣΑ και οι μειώσεις από εισφορές στην   ακίνητη περιουσία του ΜΤΣ-άρθρ. -47-.
Ο  Α΄ Αντιπρόεδρος της  Π.Ο.Α.Σ.Α., Αντιστράτηγος ε.α. και επίτ. Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ. κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ παρουσία και του Β΄ Αντιπροέδρου Υποστράτηγου ε.α. κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΕΤΤΑ     κατά την εισήγησή του στη Βουλή ανέδειξε ενώπιον των αρμοδίων Υπουργών, των Βουλευτών και των λοιπών κοινωνικών φορέων, τα σημαντικά ζητήματα, που μας απασχολούν και δεν διασφαλίζονται με το παρόν Ν/Σ: Παραθέτουμε σύνοψη της ομιλίας του:
 «..Σήμερα με τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου ζoύμε την εξέλιξη των διαφόρων φάσεων μιας προδιαγεγραμμένης πορείας.
Η ισοπέδωση και οι ανατροπές των κεκτημένων είναι πλέον καθεστώς. Το παρόν νομοσχέδιο δεν αποτελεί εξαίρεση αυτού του κανόνα. Ο κανόνας είναι όσο η κρίση βαθαίνει, επιλέγεται πάντα η εύκολη λύση, της μεταφοράς των  βαρών στους «συνήθεις ύποπτους», που είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Στο πλαίσιο  ισοπεδωτικών πολιτικών, ιδιαίτερη δυσμενής  μεταχείριση  επιφυλάσσεται  στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ενέργεια και αποστρατεία. Στην ίδια γραμμή πλεύσης εισάγονται ρυθμίσεις ανάλογες με εκείνες που  αποτέλεσαν περιεχόμενο του αντισυνταγματικού Ν.4093/2012, με τον οποίο  επιβλήθηκαν, ειδικά στους αποστράτους, διπλές περικοπές. Όλα αυτά  είναι η   επιτομή της απαξίωσης και προσβολής της αξιοπρέπειας των στελεχών μας, γεγονός που αναγνωρίστηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο με τις αντίστοιχες αποφάσεις  του Σ τ Ε  και του Ελεγκτικού Συνεδρίου…
Η πολιτεία, παρά τις  κατά καιρούς  δεσμεύσεις της, με παρελκυστική τακτική και αόριστη υποσχεσιολογία, αρνείται να εφαρμόσει  τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων στην ολότητά τους, παρότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας. 
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι «ετερόκλητες» ενοποιήσεις Ταμείων. Έτσι  ένα υγιές και νοικοκυρεμένο Ταμείο των Σωμ. Ασφαλείας, όπως  ήταν  το  ΤΕΑΠΑΣΑ, εντάχθηκε με το τρίτο μνημόνιο, στο ΕΤΕΑ. Επιμένουμε στην αυτοτέλεια του Ταμείου και στη δημιουργία Ασφαλ. Πυλώνα Ενόπλων Δυνάμεων και Σ. Α.
Με τις ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου  υλοποιούνται οι φάσεις μιας προσχεδιασμένης πολιτικής, με  μεθοδευμένα βήματα. Ειδικότερα: 
    (1)Ένταξη απάντων (εν ενεργεία και αποστράτων)-με το  'Αρθρο 4-  στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, πράγμα που  σημαίνει ότι διαγράφεται ο διακριτός ρόλος των στελεχών των  Ενόπλων Δυνάμεων  και  των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, τους ειδικούς νόμους και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Στη ρητορεία της Κυβέρνησης ότι νομοθετεί χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, απαντούμε με τα λόγια του Αριστοτέλη «Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων»……... Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είναι Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και συνεπώς δεν πρέπει ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (νυν ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), υπενθυμίζω δε, ότι, ήδη, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν.3865/2010. ….Προαπαιτούμενο άλλωστε του 3ου μνημονίου είναι η ενοποίηση ΜΟΝΟ των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς οποιαδήποτε μνεία στο Δημόσιο τομέα. …………..
    (2) Στο Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας (Ε.ΣΥ.ΚΑ.)- συμβουλευτικό όργανο των Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη χάραξη των εθνικών πολιτικών, ενώ  συμμετέχουν εκπρόσωποι  όλων των εργατοϋπαλληλικών, συνταξιοδοτικών και επιχειρηματικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ - ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕ, ΚΕΔΕ, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικά Επαγγελματικά και Οικονομικά Επιμελητήρια, φορείς πολιτικών συνταξιούχων),δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι των αποστράτων των Σ.Α. και των εν  ενεργεία στελεχών……….
    (3) 'Αρθρο 14 Αναπροσαρμογή συντάξεων-προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων-. Οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου με τις οποίες προβλέπεται αναπροσαρμογή ή αύξηση των συντάξεων, που καταβάλλονται από αυτό, κατά τρόπο διαφορετικό από τον οριζόμενο στο προηγούμενο εδάφιο ή με βάση τις ισχύουσες κάθε φορά μισθολογικές διατάξεις, καταργούνται. Αποσυνδέεται δηλ. η αναπροσαρμογή των συντάξεων των αποστράτων, από το ύψος των αντιστοίχων μισθολογικών αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών………….
    (4)Στους ήδη συνταξιούχους, ορίζεται ότι  ΔΕΝ θα υπάρξει μείωση συντάξεων. Θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, αλλά η διαφορά θα καλυφθεί με την «προσωπική διαφορά». Πρόκειται για το περιτύλιγμα της εύσχημης συγκάλυψης των νέων περικοπών, διαφορετικά δεν χρειάζονταν αυτή η διάταξη. (ʼρθρο 14 Αναπροσαρμογή συντάξεων-προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων)
    (5) Δυσχεραίνεται το «status» για τις συντάξεις χηρείας και μειώνεται το ποσοστό συντάξεων που τους αναλογούν………….
…. ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ σαφές ότι δεν αποδεχόμαστε τη αντίληψη πως η ευπρέπεια  και η προσήλωσή μας στην νομιμότητα και τη θεσμική τάξη, θα πρέπει από την εκάστοτε Κυβέρνηση, να προσλαμβάνονται ως στοιχείο αδυναμίας.»
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Ομοσπονδία μας στα πλαίσια των προσπαθειών της να στείλει ένα μήνυμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και  τήρησης των σχετικών νόμων σας καλεί να είστε προσεκτικοί κατά την οδήγηση. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ : www.ioas.gr/symvoules_gia_tin_odiki_asfaleia/
Κυριακή 24 Απριλίου 2016


ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
 29 Μαρτίου 2016          Οδός Κυριαζή Αγρίνιο
 Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η
6ου ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ» 8 χλμ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΙΟΥ 2016 ΩΡΑ 10:00΄
Η Τοπική Διοίκηση Ακαρνανίας  της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
διοργανώνει  τον 6ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου «Άγιος Αρτέμιος» , μήκους 8 χλμ.
Η προκήρυξη περιλαμβάνει τους παρακάτω όρους :
Α) Λαϊκός Αγώνας Δρόμου μήκους 8 χλμ.
1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15 Μαΐου 2016, ώρα 10 π.μ.
2. ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΑΓΡΙΝΙΟ – Αστυνομικό Μέγαρο
3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δρόμου μπορούν να λάβουν μέρος όλοι όσοι αγαπάνε τον αθλητισμό και θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι ο αθλητισμός χαρίζει υγεία.
4. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
α) Θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα στους αθλητές/τριες που θα τερματίσουν.
β) Θα δοθούν αναμνηστικά κύπελλα στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες.
γ) Θα δοθούν αναμνηστικά κύπελλα στον πρώτο άνδρα εν ενεργεία αστυνομικό και στην πρώτη γυναίκα εν ενεργεία αστυνομικό που θα τερματίσουν, εφόσον δεν έχουν βραβευτεί στην ανωτέρω (β) κατηγορία.
5. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- Οι δρομείς που είναι εγγεγραμμένοι σε Συλλόγους θα συμμετάσχουν ομαδικά, καταθέτοντας λίστα με τα ονόματα συμμετεχόντων, την οποία θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, ώρα 11 π.μ. επικοινωνώντας σχετικά στο τηλέφωνο 6945495519 ή στο FAX: 2641022667.
- Οι μεμονωμένοι αθλητές – αθλήτριες θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, ώρα 11 π.μ. στο τηλέφωνο 6945495519 ή στο FAX: 2641022667.
- Οι ελεύθεροι αθλητές από άλλες περιοχές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη γραμματεία μία (1) ώρα πριν τον αγώνα.
6. ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Όλοι οι αγωνιζόμενοι θα τρέξουν με δική τους αποκλειστική ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους, οι οποίοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν σχετική υπεύθυνη δήλωση, περί καλής υγείας (το έντυπο παρέχεται ηλεκτρονικά).
Β) Λαϊκός Αγώνας Δρόμου μήκους 1 χλμ. για μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων και γυμνασίων.
1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15 Μαΐου 2016, ώρα 10 π.μ.
2. ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΑΓΡΙΝΙΟ – Αστυνομικό Μέγαρο
3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων και γυμνασίων. Οι αγωνιζόμενοι θα τρέξουν με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους, οι οποίοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν έγκαιρα σχετική υπεύθυνη δήλωση, περί καλής υγείας των ανηλίκων.
4. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
α) Θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα σε όλους τους μαθητές/τριες που θα τερματίσουν.
5. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή των παιδιών μέχρι την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, ώρα 11 π.μ. στο τηλέφωνο 6945495519 ή στο FAX: 2641022667.
- Σε περίπτωση αδυναμίας θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη γραμματεία μία (1) ώρα πριν τον αγώνα.
- Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών θα πρέπει να καταθέσουν σχετική υπεύθυνη δήλωση, περί καλής υγείας των ανηλίκων (το έντυπο παρέχεται ηλεκτρονικά).

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ Τι είναι το AMBER ALERT

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ' αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.

Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.

Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.α.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών.

Ως εθελοντικός οργανισμός, στηρίζει τους θεσμούς, ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι σε θέματα παιδιών.www.hamogelo.gr/42.1/Poioi-eimaste
Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων.

 
Τι είναι το AMBER ALERT

Το AMBER ALERT HELLAS είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Tο Child Alert, Amber Alert ή Child Rescue Alert (Το “Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων”) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ειδοποίηση των πολιτών σε περιστατικά ανησυχητικής για τη ζωή τους εξαφάνισης ανηλίκων. Η ειδοποίηση διαδίδεται κατόπιν αποφάσεως της εντεταλμένης διωκτικής αρχής ή επίσημα αναγνωρισμένο ή πιστοποιημένου οργανισμού (1) σχετικά με τα εξαφανισμένα παιδιά, που είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες σε περιστατικά ανησυχητικών εξαφανίσεων ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των απαγωγών. Τα συστήματα αυτά αποσκοπούν στη γρήγορη διάδοση των σχετικών πληροφοριών για μια πολύ ανησυχητική εξαφάνιση ανήλικου στο ευρύ κοινό εν γένει, μέσω διάφορων διαύλων επικοινωνίας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εύρεσης του ανήλικου. Η προέλευση των συστημάτων τύπου Amber Alert εντοπίζεται στις ΗΠΑ, όπου η 9 ετών Amber Hagerman απήχθη και δολοφονήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1996.
Ιστορικό AMBER ALERT

Το Amber Alert δημιουργήθηκε το 1996 σαν παρακαταθήκη της 9χρονης Amber Hagerman, ενός μικρού κοριτσιού, που απήχθη κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του και δολοφονήθηκε βάναυσα στο Arlington του Texas. Η τραγωδία τάραξε και εξόργισε την τοπική κοινωνία. Κάτοικοι επικοινώνησαν με ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή του Dallas και τους πρότειναν να προβάλλουν ειδικά ενημερωτικά δελτία έτσι ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών για την ασφάλεια των παιδιών η Ένωση Ραδιοφωνικών Παραγωγών του Dallas/Fort Worth (Dallas/Fort Worth Association of Radio Managers) σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές στο Βόρειο Texas, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με σκοπό την ανεύρεση των παιδιών-θυμάτων αρπαγής. Οι στατιστικές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός σε περιστατικά απαγωγής ανηλίκων είναι ο χρόνος.

Το πρόγραμμα Amber Alert υπό τον συντονισμό του «Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά» («National Centre for Missing and Exploited Children»), μέλους του «Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά» (International Centre for Missing and Exploited Children και εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α. αποτελεί εθελοντική σύμπραξη Αστυνομικών Αρχών, Μ.Μ.Ε. και λοιπών φορέων (Ιδιωτικών και Κρατικών, Εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, κ.α.) με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση και προβολή έκτακτων δελτίων/μηνυμάτων σε περίπτωση απαγωγής ανηλίκου, όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το θύμα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Τον Απρίλιο του 2003 το Amber Alert θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πρόγραμμα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών στις Η.Π.Α.)

Επίσης :
(1) Έγγραφο εργασίας για το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Βέλτιστες πρακτικές για τη δρομολόγηση ενός διασυνοριακού προγράμματος συναγερμού σε περιπτώσεις απαγωγής ανηλίκων» SEC (2008) 2912 τελικό, σ. 3

Η βασική ιδέα του Προγράμματος Amber Alert, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα στη χώρα μας στις 25 Μαΐου 2007, συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού (Ευρωπαϊκή Γραμμή Για Τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000) σχετικά με αυτό.

Πότε ενεργοποιείται το AMBER ALERT HELLAS
Ορισμός: Ο όρος «εξαφανισμένο παιδί» αφορά ένα παιδί την τύχη του οποίου αγνοούν οι γονείς ή οι κηδεμόνες του

Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιστατικά για Amber Alert θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά :

1. Μικρή ηλικία του παιδιού / παιδιών

2. Σαφείς ενδείξεις που να δηλώνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του παιδιού.

3. Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού.

4. Η ενεργοποίηση του συστήματος θα βοηθήσει στον εντοπισμό του παιδιού

5. Η αστυνομία αποφασίζει ότι η ενεργοποίηση του συστήματος δεν θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί.


Πώς μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά:


Μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού ενός παιδιού που αγνοείται εγγραφόμενοι στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ AMBER ALERT HELLAS μέσω του κινητού μας τηλεφώνου.

Ισχύει για τους συνδρομητές COSMOTE – VODAFONE – WIND

Πιο συγκεκριμένα για να εγγραφούμε πρέπει να αποστείλουμε ΜΟΝΟ τον/τους Τ.Κ. της/των περιοχής/ών, στην/ις οποία/ες κατοικούμε ή/και εργαζόμαστε έτσι ώστε σε περίπτωση εξαφάνισης ανηλίκου να λάβουμε SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του εξαφανισμένου παιδιού.

Εγγραφή στην Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS
bullet Αποστολή SMS στο 116000 από το κινητό μας τηλέφωνο με τον/ους Τ.Κ., που επιθυμούμε (χρέωση απλού SMS)
bullet Λήψη απαντητικού SMS (άνευ χρέωσης για το συνδρομητή), το οποίο θα επιβεβαιώνει την εγγραφή μας στην Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS
bullet Σε περίπτωση ενεργοποίησης AMBER ALERT HELLAS ο κάθε εγγεγραμμένος συνδρομητής θα λαμβάνει ένα SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του αγνοούμενου ανήλικου (άνευ χρέωσης για το συνδρομητή)

Διαγραφή από την Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS
bullet Αποστολή SMS στο 116000 από το κινητό μας τηλέφωνο γράφοντας ΟΧΙ. Αυτόματα θα διαγραφούμε από την Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS. (χρέωση απλού SMS)
ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ  Silver Alert

Η ιστορία και ο στόχος του Silver Alert

Καθημερινά δεκάδες ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας που οι περισσότεροι πάσχουν από τη νόσο Alzheimer, βγαίνουν από το σπίτι τους και εξαφανίζονται. Κάθε λεπτό που περνάει, μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή!
Μέχρι τον Μάρτιο του 2011, ο μόνος τρόπος για την αναζήτηση των ανθρώπων αυτών στη χώρα μας, εκτός βέβαια από τη σημαντική συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν οι προσπάθειες των συγγενών και φίλων που εκτός από εξουθενωτικές και ψυχοφθόρες, ήταν και πολύ δύσκολο να έχουν σύντομα θετικό αποτέλεσμα. Η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής με το Silver Alert Hellas, καλύπτει πλέον αυτό το κενό.

Το Silver Alert Hellas είναι το πρώτο οργανωμένο σύστημα που λειτουργεί σε χώρα της Ευρώπης για την έγκαιρη και έγκυρη δημόσια κοινοποίηση και μετάδοση πληροφοριών, που αφορούν στην εξαφάνιση ηλικιωμένων.

Η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στο πρόγραμμα είναι όχι μόνο σημαντική, αλλά και υποδειγματική.
Είναι πολύ σημαντικό ότι πολλές κρατικές οντότητες, διυπουργικές συνεργασίες, Σύλλογοι, άλλοι Φορείς και τα Μέσα Επικοινωνίας, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, ειδησεογραφικά portals, μετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα.

Το Silver Alert Hellas εποπτεύεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία έχει προ εγκρίνει το αυστηρό πρωτόκολλο λειτουργίας του.
Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να βρεθεί κάθε ηλικιωμένος που χάθηκε
Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των ΜΜΕ και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης έχει ελαχιστοποιηθεί και στις περισσότερες περιπτώσεις αποβαίνει σωτήριος Περισσότερα στην ιστοσελίδα  .www.lifelinehellas.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5/silver-alert-hellas/
Πότε ενεργοποιείται το Silver Alert Hellas


Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ηλικιωμένων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιστατικά για ενεργοποίηση Silver Alert, θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

• Η ηλικία του εξαφανισθέντος ηλικιωμένου (60+).

• Ο ηλικιωμένος πάσχει από την Νόσο Alzheimer ή Συναφείς Διαταραχές.

• Σαφείς ενδείξεις ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε κίνδυνο (πχ λόγω αδυναμίας λήψης φαρμάκων σημαντικών για την υγεία του ή τη ζωή του).

• Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή μεταφορά του ηλικιωμένου από τρίτους σε άλλη περιοχή από αυτή της διαμονής του.

• Ο ηλικιωμένος να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του.

• Ο ηλικιωμένος να έχει τάση να κάνει κακό στον εαυτό του.


Δικαιολογητικά για την ενεργοποίηση του Silver Alert Hellas

1. Αν ο αναγγέλλων την εξαφάνιση είναι συγγενής του εξαφανισθέντος

• Βεβαίωση Δημοτικής ή άλλης Δημόσιας αρχής από όπου να φαίνεται η συγγένεια και ο βαθμός της.

• Αντίγραφο της Δήλωσης εξαφάνισης που έγινε σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα της χώρας.

• Βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό του εξαφανισθέντος σχετική με την κατάσταση υγείας του και τον βαθμό επικινδυνότητας από υστέρηση λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων.

• Υποβολή του ειδικού πληροφοριακού εντύπου για Silver Alert της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής.

• Πρόσφατη φωτογραφία του εξαφανισθέντος.

• Υπεύθυνη δήλωση του αναγγέλλοντος ότι τα στοιχεία του εξαφανισθέντος είναι πραγματικά και ορθά.

• Υπεύθυνη Δήλωση του αναγγέλλοντος ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει την ευθύνη για την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των λοιπών στοιχείων του εξαφανισθέντος.



2. Αν ο αναγγέλλων την εξαφάνιση δεν είναι συγγενής αλλά φροντιστής του εξαφανισθέντος

• Υπεύθυνη δήλωση του αναγγέλλοντος την εξαφάνιση, ότι ο εξαφανισθείς δεν έχει συγγενικό περιβάλλον.

• Σε περίπτωση που ο εξαφανισθείς έχει συγγενείς απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση τουλάχιστον ενός εξ αυτών, για την ενεργοποίηση Silver Alert.

• Αντίγραφο της Δήλωσης εξαφάνισης που έγινε σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα της χώρας.

• Βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό του εξαφανισθέντος σχετική με την κατάσταση υγείας του και τον βαθμό επικινδυνότητας από υστέρηση λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων.

• Υποβολή του ειδικού πληροφοριακού εντύπου για Silver Alert της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής.

• Φωτογραφία του εξαφανισθέντος

• Υπεύθυνη δήλωση του αναγγέλλοντος ότι τα στοιχεία του εξαφανισθέντος είναι πραγματικά και ορθά.

• Υπεύθυνη Δήλωση του αναγγέλλοντος ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει την ευθύνη για την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των στοιχείων του εξαφανισθέντος.

Αναζήτηση

Παλαιότερα Άρθρα