Μήνυμα Προέδρου

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,
Φίλες και φίλοι

Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια ενημέρωσης μέσα από την ιστοσελίδα μας. Σας καλωσορίζω και προσδοκώ να είναι το νέο μέσο επικοινωνίας και διαλόγου μαζί σας.

Για διάφορα θέματα, τα μέλη μας θα ενημερώνονται και με μηνύματα (sms). Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σύντομα για τους ισχύοντες αριθμούς των κινητών τηλεφώνων σας.

Σας ευχαριστώ,
Δημήτριος Τσούνης
τηλ. 6947325390
e-mail: dim.tsounis@yahoo.com

Υ.Γ. Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι απαραίτητα εκείνες του συνδέσμου μας.

Περιεχόμενα

Από το Blogger.

Αναγνώστες

Επισκέψεις

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

      

     Την 10/04/2022 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του βομβαρδισμού από τους Γερμανούς που έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 1941 στην οδό Αναστασιάδη (έμπροσθεν του κτιρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος Αγρινίου) , όπου βρίσκεται τιμητική επιγραφή με τα ονόματα αυτών που έχασαν τη ζωή τους , 
στεφάνι κατέθεσαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο πρ. του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Καζαντζής, ο πρ. του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου. Δημήτρης Τσούνης, η πρ. της Κ. Αγρινίου Φωτεινή Βλάχου, εκπρόσωποι της οικογένειας Τόντου και Μουμουγιάννη, ο πρ της Ένωσης Αποστράτων Αξ. Στρατού Περικλής Τσάντζαλος.
   
 

  Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Παπαναστασίου στο χαιρετισμό του υπογράμμισε :
 
« Όταν οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν  το  πρωινό της  16ης Απριλίου 1941, δώδεκα συμπατριώτες μας πέρασαν στην ιστορία της πόλης. Τα ονόματα τους δεν είναι, απλά, χαραγμένα στην τιμητική επιγραφή. Χαράχθηκαν στην καρδιά και έγιναν οι ήρωες της μνήμης μας. Κάθε τόπος, μικρός ή μεγάλος, έχει την δική του ιστορία, τους δικούς του μαρτυρικούς ήρωες. Μέσα στις θυρίδες της αγρινιώτικης μνήμης, ξεχωρίζουν τα θραύσματα  από βόμβες της οδού Αναστασιάδη. Ένας κεντρικός δρόμος της πόλης  που καθημερινά περνάμε βιαστικά. Αλλά δεν προσπερνάμε ποτέ. Το Αγρίνιο  κατέβαλε βαρύ τίμημα αίματος με το θάνατο των  αμάχων που έπεσαν θύματα τυφλού χτυπήματος των Ναζί επιδρομέων. Αξίζει τιμή, δόξα και αιώνια μνήμη στους Αγρινιώτες ήρωες.Σε όλους τους άμαχους,  θύματα θηριωδιών».
     



    Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου Δημήτριος Τσούνης ο οποίος ανεφερε
 << Τον Απρίλιο του 1941 οι Ναζιστική Γερμανία πραγματοποίησε επίθεση σε βάρος της Ελλάδος. Παράλληλα η Γερμανική αεροπορία βομβάρδιζε θέσεις στο εσωτερικό της χώρας με σκοπό να κάμψει το φρόνημα των Ελλήνων μετά την ήττα και οπισθοχώρηση των Ιταλών στα Ελληνοαλβανικά βουνά.
      16 Απριλίου 1941 Μεγάλη Τετάρτη ήρθε και η σειρά του Αγρινίου. Η προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν δαιμονισμένα. Στις 12:30 ένα αεροπλάνο διέγραψε πορεία από Νότο προς Βορρά χωρίς να βομβαρδίσει. Αυτός ο άχαρος ήχος των σειρήνων ήταν γνώριμος τον τελευταίο καιρό στους Αγρινιώτες που βίωναν τον πόλεμο και τη φτώχεια της κατοχής.
      Όσοι βρίσκονταν στην πλατεία Μπέλλου με δυσκολία πείθονταν να εισέλθουν στα χαρακτηρισμένα καταφύγεια του υπογείου της Τράπεζας της Ελλάδος και του ξενοδοχείου ΙΛΙΟΝ. Ο επικεφαλής της τότε πολιτικής άμυνας Υπομοίραρχος ΤΟΝΤΟΣ και δύο χωροφύλακες με δυσκολία κατάφεραν να πείσουν τον κόσμο να κατέβει στα καταφύγια. Δεν πέρασε πολύς χρόνος από την διέλευση του πρώτου αεροσκάφους και αυτή τη φορά από την Ανατολική πλευρά της πόλης νέα αεροπλάνα έκαναν την εμφάνισή τους πετώντας σε χαμηλό ύψος. 
      Η πρώτη βόμβα σημάδεψε την καρδία της πόλης και έπεσε στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι εμφανής οι "πληγές" από τα θραύσματα στις μαρμάρινες κολώνες της εισόδου και σε όλο το μήκος του μαρμάρινου τοίχου στον κήπο και έτσι πρέπει να μείνουν για πάντα για να μαθαίνουν οι νέοι το ματωμένο κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου.
     Στο σημείο αυτό τα πρώτα θύματα του βομβαρδισμού, ήταν ο διατεταγμένος σε υπηρεσία Υπομοίραρχος Χωροφυλακής ΤΟΝΤΟΣ Σπυρίδων, ετών 38 , με καταγωγή την Μπαμπίνη Ξηρομέρου, ο Λάζαρος ΜΟΥΜΟΥΓΙΑΝΝΗΣ , ετών 40 και ο 17χρονος Σωτήρης ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ από το Περιστέρι Αγρινίου, που ως βιοπαλαιστής πήγαινε στο νυχτερινό σχολείο και εργαζόταν στην καφετέρια Ματραλή.
      Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στην οδό Τσαλδάρη , Παναιτωλικού και σε άλλα σημεία της πόλης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα 12 συμπολίτες μας, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται σε αυτή την απέριττη τιμητική επιγραφή. 

      Τα πολεμικά ανακοινωθέντα της εποχής από το Γ.Ε.Σ. και Υφ.Δ.Τ. ανέφεραν : " Γερμανικά αεροπλάνα εβομβάρδισαν και επολυβόλησαν το Αγρίνιο με ολίγα θύματα εκ του αμάχου πληθυσμού και μικράς ζημίας. "
      Όλοι τους είναι ήρωες. Οι δικοί μας ήρωες. 
      Αιωνία η μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας. >> 
      Παρόντες στην εκδήλωση συγγενείς των θυμάτων, οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Ζώης , πληθώρα Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας οι οποίοι κατέθεσαν ένα τριαντάφυλλο στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας .
      Έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική Αγρινίου.















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση

Παλαιότερα Άρθρα